Der er andre, der heller ikke gør det – Udfordring #1

16. september 2018 0 Af Lene Andreasen

At skrive korrekt på dansk kan være svært for mange! Men der er også mange, der ikke tillægger det speciel stor betydning, at de rent faktisk sjusker og bruger sproget forkert, når de skriver, fordi; “det er der jo så mange, der gør…”
Men er det en legal undskyldning for ikke at gøre et forsøg på at gøre sig umage; “…at det er der andre, der heller ikke gør“?

Nej, vel!?

Det er lidt ligesom når børnene sig; “… alle de andre gør det også!”

Det kommer i samme kategori, som det min matematiklærer på HF engang sagde; “Hvis man ikke kan stave på dansk, så kan man altid blive matematiklærer ligesom mig – her spiller det nemlig ingen rolle, om man kan stave eller sætte komma”.

Jo, det gør!

Det er ikke direkte afgørende for din evne til at lære matematik fra dig, hvis du ikke kan stave på dansk. Men det er heller ikke forkert at bede om hjælp, så du kan udtrykke dig meningsfuldt på skrift – også som matematiklærer.

Vi kan nok godt blive enige om, at når vi taler sammen, så kan det være svært at høre, om ordene bliver brugt korrekt – det berømte nutids-r kan nemlig være svært at høre i det talte sprog – og især med alle de dialekter vi har på dansk.
Men kan vi ikke også blive enige om, at vi kun har ét officielt skriftsprog på dansk, og at vi altså derfor ikke bare kan kaste om os med verber og hjemmekomponerede ord, bøjet som vinden blæser, når vi udtrykker os på skrift?

Når vi taler sammen, lægger vi jo også – bevidst som ubevidst – trykket forskelligt alt efter, hvad det er vi gerne vil udtrykke.
Men hvis vi ikke ved, hvordan ordstilling og kommatering m.m. skal bruges for at udtrykke det samme på skrift som i tale, har vi en problemstilling – og i værste fald kan en manglende kommatering, eller det at sammensatte ord bliver skilt ad, resultere i en helt forkert betydning.

Se for eksempel følgende udsagn – udfordring #1:

Jeg elsker at spise min familie og mine hunde.
Defekt tekniker er tilkaldt.
Fryser du Jens?”
I dag skal vi have lamme koteletter og lære at grille børn.
Ved du godt at de sko du har på er lavet af børnearbejdere?”

 

Samtlige af ovenstående udsagn kan godt lade sig gøre både at sige og skrive, men der er ingen af dem, der er helt grammatisk korrekte – enkelte har måske endda også en tvetydig betydning?

Kig på dem – og overvej om du kan se, hvad udfordringen er for dem hver især? Og skriv gerne dit forslag i kommentarfeltet.
Jeg vender tilbage med nogle eksempler på løsninger i næste uge.

Vi laver allesammen fejl, for det danske sprog er ikke altid let – og ingen har lovet, at det skulle være nemt.

Det er ikke en skam at have svært ved noget!
Men det er en skam, hvis man ikke vil stå ved det – eller hvis man godt ved det, men alligevel ikke vil gøre noget ved det, fordi;”vi forstår jo i de fleste tilfælde godt, hvad der menes...”

Jeg ved godt, at det kan være svært at se udfordringen, når man selv sidder og skriver – især hvis man aldrig har lært hvordan.
Det betyder sikkert ikke så meget, hvis det bare er i en sms til kæresten, manden, børnene eller naboen. Men det betyder faktisk noget, hvis du gerne vil sælge dig selv til en måske kommende arbejdsgiver, eller hvis du som virksomhed gerne vil fremstå professionel og blive taget seriøst i breve eller opslag på de sociale medier.

Jeg tør godt vove den påstand, at der er nogen (ja, det hedder nogen i det her tilfælde – men det kommer jeg tilbage til en anden gang), som ikke tager afsenderen af en tekst helt så seriøst, hvis der er for mange af ovenstående fejl i det, der er skrevet.

Derfor må du endelig ikke holde dig tilbage fra at kontakte mig.
Hvis du har på fornemmelsen, at der er noget, jeg kan hjælpe dig med, så kan jeg helt sikkert hjælpe dig.

Du kan kontakte mig på følgende måder:

Mail: kontakt@tekstpert.dk
Telefon: 35 11 13 63

Jeg arbejder både i Google Docs og Microsoft Office 365 – men du kan også sagtens sende mig en helt almindelig mail med din tekst.

Og husk – hvis du ikke er tilfreds med min hjælp, så krøller jeg fakturaen sammen og smider den i papirkurven. (Jeg sender en kreditnota, så formaliteterne er på plads.)